
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ogórki i cebulę kroimy w kostkę ok. 1 cm wielkości.
Jogurt mieszamy z oliwą z oliwek. Doprawiamy obficie pieprzem i solą do smaku.
W salaterce mieszamy pokrojone ogórki, cebulę oraz buraczki i odsączoną kukurydzę.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej