
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone cebulę, marchew i seler, podsmażać.
Dodać poszatkowaną kapustę, chwilę podsmażać, następnie zalać bulionem, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 minut.
Dodać osączoną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z pokrojoną natką pietruszki i świeżym pieczywem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej