
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny, po 1 godzinie zmieniając wodę.
Filety osuszamy, kroimy w kawałki.
W misce łączymy śmietanę, majonez i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy ½ puszki buraczków. Mieszamy.
Kawałki śledzia zalewamy sosem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej