Your browser does not support JavaScript! Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 op. Italian mix „Już Przygotowane Na Parze”

  • 6 pomidorów malinowych

  • 2 żółte papryki

  • 2 czerwone papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cukinia

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • 250 g sera halloumi

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • Kilka gałązek bazylii i tymianku

  • Olej do smażenia

  • Pieprz

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 1

Papryki myjemy i kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

2

Grillowany ser halloumi na ratatouille z misem warzyw - Krok 2

Cukinię i bakłażana myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w grubsze plastry, umieszczamy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na 20 minut i przepłukujemy zimną wodą. Czosnek drobno siekamy.

3

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 3

Pomidory myjemy i kroimy na krzyż na górze i na dole. Skórkę sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w ósemki i pozbywamy się miąższu.

4

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 4

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy papryki, cebulę i czosnek przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory.

5

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 5

Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony w kostkę bakłażan, aż zacznie się rumienić. Następnie smażymy półplasterki cukinii. Warzywa dodajemy do garnka z papryką i cebulą około 5 minut po dodaniu pomidorów. Gotujemy kolejne 5-7 minut.

6

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 6

Do garnka z warzywami dodajemy Italian mix. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi. Gotujemy ostatnie 10 minut. Na patelni grillowej układamy osiem plasterków sera halloumi. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Na talerzach rozkładamy ratatouille i układamy po 2 plasterki sera halloumi.

:)

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Pieczone i grillowane warzywa lubią ser

Warzywa to wdzięczny temat w kuchni. Coraz popularniejsze w naszym jadłospisie, wypierają mączne potrawy. Są lekkostrawne i bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze. Najbardziej łagodne dla naszego układy trawiennego są warzywa gotowane, najlepiej na parze, bo wtedy zachowują prawie wszystkie drogocenne właściwości. Sezon na grillowane warzywa rusza pełną parą na wiosnę. To świetna alternatywa dla wysokokalorycznych dań mięsnych. Większość grillowanych warzyw starajmy się piec na półtwardo. Są wtedy lekko chrupiące i zachowują część składników odżywczych. Szczególną uwagę musimy zwrócić na ziemniaki, które potrzebują więcej czasu, aby stały się odpowiednio miękkie. Jakie grillowane warzywa są najpopularniejsze? Zdecydowanie najczęściej decydujemy się na grillowane warzywa, takie jak papryka i cukinia. Warto wypróbować zatem przepis na sałatkę z grillowaną cukinią z pieczarkami i ciecierzycą. Coraz bardziej doceniamy też bakłażany i bataty. Takie przysmaki zajadamy jeszcze ciepłe bezpośrednio z grilla albo robimy z nich sałatki z warzyw.

Sałatka z serem i grillowanymi warzywami to królowa przyjęcia

Sałatki z grillowanymi warzywami możemy komponować z makaronami, a nawet kaszami. Świetnym dodatkiem będzie również jajko, jak w przepisie na grillowane szparagi z jajkiem, suszonymi pomidorami i groszkiem. W przepisie na tę sałatkę uwzględniono ser, bo to właśnie ten dodatek nadaje charakteru grillowanym warzywom. Z jakim serem po drodze sałatce z grillowanymi warzywami? Odpowiedź jest jedna – z ulubionym. Tym serem może być feta, parmezan, a także mniej popularny halloumi. Danie z warzywami i halloumi należy zjeść od razu na ciepło, bo ten rodzaj sera po ostygnięciu robi się twardy. Z serem możemy podać cukinię, papryki i pomidorki koktajlowe. Z warzywami i halloumi komponują się takie przyprawy, jak oregano i bazylia. Taką prostą sałatkę z serem możemy uzupełnić o inne ulubione warzywa. Jako składnik sprawdzi się na przykład bakłażan o lekko orzechowym smaku. Warzywa i halloumi to sprawdzony duet. 

Sos – niezbędny dodatek

Do każdej warzywnej sałatki z serem możemy dodać sos. Grillowane danie z warzywami i halloumi także możemy urozmaicić w ten sposób. Niebanalnym pomysłem będzie dodanie na przykład sosu czosnkowego z białą fasolą.