Papryki myjemy i kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Cukinię i bakłażana myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w grubsze plastry, umieszczamy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na 20 minut i przepłukujemy zimną wodą. Czosnek drobno siekamy.
Pomidory myjemy i kroimy na krzyż na górze i na dole. Skórkę sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w ósemki i pozbywamy się miąższu.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy papryki, cebulę i czosnek przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony w kostkę bakłażan, aż zacznie się rumienić. Następnie smażymy półplasterki cukinii. Warzywa dodajemy do garnka z papryką i cebulą około 5 minut po dodaniu pomidorów. Gotujemy kolejne 5-7 minut.
Do garnka z warzywami dodajemy Italian mix. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi. Gotujemy ostatnie 10 minut. Na patelni grillowej układamy osiem plasterków sera halloumi. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Na talerzach rozkładamy ratatouille i układamy po 2 plasterki sera halloumi.
Napisz komentarz