Your browser does not support JavaScript! Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 op. Italian mix „Już Przygotowane Na Parze”

  • 6 pomidorów malinowych

  • 2 żółte papryki

  • 2 czerwone papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cukinia

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • 250 g sera halloumi

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • Kilka gałązek bazylii i tymianku

  • Olej do smażenia

  • Pieprz

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 1

Papryki myjemy i kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

2

Grillowany ser halloumi na ratatouille z misem warzyw - Krok 2

Cukinię i bakłażana myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w grubsze plastry, umieszczamy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na 20 minut i przepłukujemy zimną wodą. Czosnek drobno siekamy.

3

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 3

Pomidory myjemy i kroimy na krzyż na górze i na dole. Skórkę sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w ósemki i pozbywamy się miąższu.

4

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 4

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy papryki, cebulę i czosnek przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory.

5

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 5

Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony w kostkę bakłażan, aż zacznie się rumienić. Następnie smażymy półplasterki cukinii. Warzywa dodajemy do garnka z papryką i cebulą około 5 minut po dodaniu pomidorów. Gotujemy kolejne 5-7 minut.

6

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw - Krok 6

Do garnka z warzywami dodajemy Italian mix. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi. Gotujemy ostatnie 10 minut. Na patelni grillowej układamy osiem plasterków sera halloumi. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Na talerzach rozkładamy ratatouille i układamy po 2 plasterki sera halloumi.

:)

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu