Your browser does not support JavaScript! Pikantny imbirowy krem z kukurydzy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 570 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 850 ml

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula

  • 1 por

  • ¼ selera

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Kawałek korzenia imbiru

  • Sól do smaku

  • Pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy - Krok 1

Obieramy marchewki, pietruszki, por i seler. Połówkę obranej cebuli opalamy na ogniu. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 1½ godziny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy - Krok 2

Siekamy pozostałą cebulę, obieramy imbir i ścieramy na tarce. Cebulę i imbir podsmażamy na oleju.

3

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy - Krok 3

Kukurydzę osączamy i płuczemy. Następnie zalewamy 500 ml bulionu warzywnego. Dodajemy cebulę i imbir.

4

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy - Krok 4

Blendujemy zupę na krem, doprawiamy papryką i kurkumą oraz solą i pieprzem do smaku.

:)

Pikantny imbirowy krem z kukurydzy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Alicja Dziurosz

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu