
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Obieramy marchewki, pietruszki, por i seler. Połówkę obranej cebuli opalamy na ogniu. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 1½ godziny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Siekamy pozostałą cebulę, obieramy imbir i ścieramy na tarce. Cebulę i imbir podsmażamy na oleju.
Kukurydzę osączamy i płuczemy. Następnie zalewamy 500 ml bulionu warzywnego. Dodajemy cebulę i imbir.
Blendujemy zupę na krem, doprawiamy papryką i kurkumą oraz solą i pieprzem do smaku.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej