
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na połowie masła. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.
Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Gotujemy 10 minut.
Szpinak przesmażamy na pozostałym maśle.
Rybę kroimy w dość dużą kostkę.
Do gotującej się zupy dodajemy przesmażony szpinak i rybę. Podgrzewamy około 10 minut uważając, by zupa nie gotowała się za mocno. Dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej