Zupa rybno-grzybowa ze szpinakiem

przepis na zupę rybną z grzybami i szpinakiem

Składniki

  • 400 g Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 1 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 300 g filetów rybnych (np. dorsza lub karpia)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • 75 g cebuli
  • 50 g masła
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Składniki – najlepsze z mikser kulinarny

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na połowie masła. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 2

Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Gotujemy 10 minut.

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 3

Szpinak przesmażamy na pozostałym maśle.

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 4

Rybę kroimy w dość dużą kostkę.

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 5

Do gotującej się zupy dodajemy przesmażony szpinak i rybę. Podgrzewamy około 10 minut uważając, by zupa nie gotowała się za mocno. Dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Przepis na zupę – klucz do zdrowego jedzenia

Pożywna i szybka zupa to niezastąpiony posiłek. Jesienią i zimą wspaniale rozgrzewa organizm, a latem dostarcza witamin i innych substancji odżywczych zawartych w świeżych warzywach. Składniki do zup możemy czerpać nie tylko z przydomowego ogrodu czy zaufanego sklepu z warzywami. Jesienią wystarczy wycieczka do lasu. Podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki tylko czekają, aby znaleźć się na naszych talerzach. Zupa grzybowa z prawdziwkami? Czemu nie? A może grzybowa z kurkami? Jedno jest pewne – wszystkie są niezwykle aromatyczne i nie potrzebują wielu dodatków, aby cieszyć na doskonałym smakiem. W dodatku, gotując zupę grzybową, możemy puścić wodze kulinarnej fantazji i postawić na różnorodność składników.

Grzybowa z dodatkami

Zupa grzybowa może oznaczać również szybką zupę. Jeśli chcemy przygotować danie obiadowe z fantazją w pół godziny, to zdecydujmy się na zupę grzybową z groszkiem i wędzonym dorszem. Taka szybka zupa z grzybami będzie miała na pewno oryginalny smak. Rodzina zapewne doceni naszą fantazję, gdy ugotujemy domownikom dyniową z grzybami. Czasem trudno powiedzieć, czy mamy do czynienia z grzybową z dodatkami, czy też to właśnie grzyby są składnikiem innej zupy. Wątpliwości nie będzie jednak, jeśli ugotujemy inną szybką zupę w postaci Krupniku z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Smak grzybowy w połączeniu z rosołem znajdziemy w klasycznym rosole z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami.

Jeszcze inaczej smakują zupy grzybowe w połączeniu z rybami (np. zupa z łososiem). 

Ryby i grzyby – zgrany duet

Białą zupę grzybową z rybą podaje się w niektórych domach na święta Bożego Narodzenia. Dlaczego biała zupa rybna? Oczywiście ze względu na jej kolor. W zupie rybnej z grzybami mogą znaleźć się takie ryby, jak: dorsz, łosoś, szczupak czy pstrąg. Rybę możemy podać do białej zupy rybnej w nieoczywisty sposób – przygotować np. ze szczupaka pulpeciki i dodać je do tej potrawy. Całość oczywiście zabielamy słodką śmietanką. Zupa z łososiem to kolejny pomysł na danie obiadowe. Pamiętajmy, aby wybierać dobrej jakości ryby. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, zupa z łososiem jest syta. Możemy ją dodatkowo połączyć z ziemniakami. Wbrew pozorom, to też jest szybka zupa. Czym przyprawić zupę z łososiem? Na pewno będzie tu pasował czosnek, chili i pieprz ziołowy. Zupę z łososiem możemy także przygotować w formie kremu, jako dodatek sprawdzi się wtedy mleczko kokosowe.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Makowiec na cieście z cieciorki

Makowiec na cieście z cieciorki

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka śledziowa z buraczkami

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Zobacz więcej takich przepisów