
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na połowie masła. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.
Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Gotujemy 10 minut.
Szpinak przesmażamy na pozostałym maśle.
Rybę kroimy w dość dużą kostkę.
Do gotującej się zupy dodajemy przesmażony szpinak i rybę. Podgrzewamy około 10 minut uważając, by zupa nie gotowała się za mocno. Dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejPożywna i szybka zupa to niezastąpiony posiłek. Jesienią i zimą wspaniale rozgrzewa organizm, a latem dostarcza witamin i innych substancji odżywczych zawartych w świeżych warzywach. Składniki do zup możemy czerpać nie tylko z przydomowego ogrodu czy zaufanego sklepu z warzywami. Jesienią wystarczy wycieczka do lasu. Podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki tylko czekają, aby znaleźć się na naszych talerzach. Zupa grzybowa z prawdziwkami? Czemu nie? A może grzybowa z kurkami? Jedno jest pewne – wszystkie są niezwykle aromatyczne i nie potrzebują wielu dodatków, aby cieszyć na doskonałym smakiem. W dodatku, gotując zupę grzybową, możemy puścić wodze kulinarnej fantazji i postawić na różnorodność składników.
Zupa grzybowa może oznaczać również szybką zupę. Jeśli chcemy przygotować danie obiadowe z fantazją w pół godziny, to zdecydujmy się na zupę grzybową z groszkiem i wędzonym dorszem. Taka szybka zupa z grzybami będzie miała na pewno oryginalny smak. Rodzina zapewne doceni naszą fantazję, gdy ugotujemy domownikom dyniową z grzybami. Czasem trudno powiedzieć, czy mamy do czynienia z grzybową z dodatkami, czy też to właśnie grzyby są składnikiem innej zupy. Wątpliwości nie będzie jednak, jeśli ugotujemy inną szybką zupę w postaci Krupniku z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Smak grzybowy w połączeniu z rosołem znajdziemy w klasycznym rosole z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami.
Jeszcze inaczej smakują zupy grzybowe w połączeniu z rybami (np. zupa z łososiem).
Białą zupę grzybową z rybą podaje się w niektórych domach na święta Bożego Narodzenia. Dlaczego biała zupa rybna? Oczywiście ze względu na jej kolor. W zupie rybnej z grzybami mogą znaleźć się takie ryby, jak: dorsz, łosoś, szczupak czy pstrąg. Rybę możemy podać do białej zupy rybnej w nieoczywisty sposób – przygotować np. ze szczupaka pulpeciki i dodać je do tej potrawy. Całość oczywiście zabielamy słodką śmietanką. Zupa z łososiem to kolejny pomysł na danie obiadowe. Pamiętajmy, aby wybierać dobrej jakości ryby. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, zupa z łososiem jest syta. Możemy ją dodatkowo połączyć z ziemniakami. Wbrew pozorom, to też jest szybka zupa. Czym przyprawić zupę z łososiem? Na pewno będzie tu pasował czosnek, chili i pieprz ziołowy. Zupę z łososiem możemy także przygotować w formie kremu, jako dodatek sprawdzi się wtedy mleczko kokosowe.