Your browser does not support JavaScript! Zupa rybno-grzybowa ze szpinakiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 400 g Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 1 l bulionu warzywnego lub rybnego

  • 300 g filetów rybnych (np. dorsza lub karpia)

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 150 g podgrzybków świeżych lub mrożonych

  • 75 g cebuli

  • 50 g masła

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 ząbek czosnku

  • Kilka gałązek tymianku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na połowie masła. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.

2

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 2

Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Gotujemy 10 minut.

3

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 3

Szpinak przesmażamy na pozostałym maśle.

4

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 4

Rybę kroimy w dość dużą kostkę.

5

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem - Krok 5

Do gotującej się zupy dodajemy przesmażony szpinak i rybę. Podgrzewamy około 10 minut uważając, by zupa nie gotowała się za mocno. Dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

:)

Zupa rybna z grzybami i szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Przepis na zupę – klucz do zdrowego jedzenia

Pożywna i szybka zupa to niezastąpiony posiłek. Jesienią i zimą wspaniale rozgrzewa organizm, a latem dostarcza witamin i innych substancji odżywczych zawartych w świeżych warzywach. Składniki do zup możemy czerpać nie tylko z przydomowego ogrodu czy zaufanego sklepu z warzywami. Jesienią wystarczy wycieczka do lasu. Podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki tylko czekają, aby znaleźć się na naszych talerzach. Zupa grzybowa z prawdziwkami? Czemu nie? A może grzybowa z kurkami? Jedno jest pewne – wszystkie są niezwykle aromatyczne i nie potrzebują wielu dodatków, aby cieszyć na doskonałym smakiem. W dodatku, gotując zupę grzybową, możemy puścić wodze kulinarnej fantazji i postawić na różnorodność składników.

Grzybowa z dodatkami

Zupa grzybowa może oznaczać również szybką zupę. Jeśli chcemy przygotować danie obiadowe z fantazją w pół godziny, to zdecydujmy się na zupę grzybową z groszkiem i wędzonym dorszem. Taka szybka zupa z grzybami będzie miała na pewno oryginalny smak. Rodzina zapewne doceni naszą fantazję, gdy ugotujemy domownikom dyniową z grzybami. Czasem trudno powiedzieć, czy mamy do czynienia z grzybową z dodatkami, czy też to właśnie grzyby są składnikiem innej zupy. Wątpliwości nie będzie jednak, jeśli ugotujemy inną szybką zupę w postaci Krupniku z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Smak grzybowy w połączeniu z rosołem znajdziemy w klasycznym rosole z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami.

Jeszcze inaczej smakują zupy grzybowe w połączeniu z rybami (np. zupa z łososiem). 

Ryby i grzyby – zgrany duet

Białą zupę grzybową z rybą podaje się w niektórych domach na święta Bożego Narodzenia. Dlaczego biała zupa rybna? Oczywiście ze względu na jej kolor. W zupie rybnej z grzybami mogą znaleźć się takie ryby, jak: dorsz, łosoś, szczupak czy pstrąg. Rybę możemy podać do białej zupy rybnej w nieoczywisty sposób – przygotować np. ze szczupaka pulpeciki i dodać je do tej potrawy. Całość oczywiście zabielamy słodką śmietanką. Zupa z łososiem to kolejny pomysł na danie obiadowe. Pamiętajmy, aby wybierać dobrej jakości ryby. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, zupa z łososiem jest syta. Możemy ją dodatkowo połączyć z ziemniakami. Wbrew pozorom, to też jest szybka zupa. Czym przyprawić zupę z łososiem? Na pewno będzie tu pasował czosnek, chili i pieprz ziołowy. Zupę z łososiem możemy także przygotować w formie kremu, jako dodatek sprawdzi się wtedy mleczko kokosowe.