Składniki

Sos:

  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Składniki

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 1

Mrożone brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 2

Brokuły drobno siekamy.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 3

W misce mieszamy jajka z mąką i wodą. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane brokuły i ponownie mieszamy.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 5

Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 5 minut.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą - Krok 6

Do pieczarek wlewamy wodę i gdy się zagotuje, dodajemy gorgonzolę. Podgrzewamy, aż ser się roztopi. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.

Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą

•ᴗ• Placki z brokułów z sosem pieczarkowym z gorgonzolą

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Stir-fry z warzywami, tofu i orzechami nerkowca

Stir-fry z warzywami, tofu i orzechami nerkowca

Pieczone kotlety z marchewki z czarną fasolą

Pieczone kotlety z marchewki z czarną fasolą

Talerz ze zdrowym posiłkiem: zielone szparagi, fasolka szparagowa i makaron ryżowy posypane orzechami, zdobądź inspirację na lekki obiad.

Makaron ryżowy z zielonymi warzywami i orzechami

Zobacz więcej takich przepisów