
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Mrożone brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.
Brokuły drobno siekamy.
W misce mieszamy jajka z mąką i wodą. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane brokuły i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 5 minut.
Do pieczarek wlewamy wodę i gdy się zagotuje, dodajemy gorgonzolę. Podgrzewamy, aż ser się roztopi. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej