
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Natkę z pietruszki siekamy. Fasolkę curry wykładamy do miski. Dodajemy natkę.
Pomidorki cherry kroimy na pół.
Placki pita lekko namaczamy wodą i podgrzewamy w piekarniku przez 3 minuty w 230 st. C.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy na patelni i dusimy ok. 15 minut aż odparuje woda. Możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Obcinamy jeden koniec placka, robimy kieszonkę, w którą wkładamy sporą ilość fasolki ze szpinakiem oraz przekrojone na pół pomidorki cherry. Posypujemy natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej