
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Natkę z pietruszki siekamy. Fasolkę curry wykładamy do miski. Dodajemy natkę.
Pomidorki cherry kroimy na pół.
Placki pita lekko namaczamy wodą i podgrzewamy w piekarniku przez 3 minuty w 230 st. C.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy na patelni i dusimy ok. 15 minut aż odparuje woda. Możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Obcinamy jeden koniec placka, robimy kieszonkę, w którą wkładamy sporą ilość fasolki ze szpinakiem oraz przekrojone na pół pomidorki cherry. Posypujemy natką pietruszki.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej