
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Brokuł rozmrażamy na suchej patelni. Następnie podlewamy 2-3 łyżkami wody i podgotowujemy kilka minut, aż cały płyn odparuje.
Przestudzony brokuł mieszamy z jajkami, płatkami owsianymi, oliwą oraz ziołami prowansalskimi. Oprószamy solą i pieprzem.
Z przygotowanej mieszanki formujemy 1 duży lub dwa mniejsze spody pizzy i pieczemy w 200℃ około 20-25 minut.
Na upieczonym spodzie układamy paprykę, salami oraz porwane kawałki mozzarelli. Podpiekamy jeszcze 5 minut.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej