
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Łączymy mąkę z drożdżami, cukrem, wodą i oliwą. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie ugniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto odkładamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Śmietanę mieszamy z posiekanym czosnkiem.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Siekamy zieloną cebulkę. Płuczemy fasolkę szparagową.
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy ser, fasolkę szparagową, pokrojone pieczarki. Pizzę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 220°C na ok. 10-15 minut. Gotową pizzę posypujemy zieloną cebulką.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej