
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy lekko patelnię i smarujemy oliwą. Smażymy ciasto pod przykryciem kilka minut, aż przypiecze się od spodu.
Odwracamy placek ciasta na drugą stronę. Smarujemy go oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy oregano i wykładamy połowę buraczków, pokruszonej fety i słonecznika. Smażymy kolejne kilka minut pod przykryciem, a następnie podajemy. Drugą porcję ciasta przygotowujemy w ten sam sposób.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej