Your browser does not support JavaScript! Pieczarki faszerowane wołowiną - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ¾ puszki Kukurydzy Złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 8 dużych pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • 1 jajko

  • 1 mała papryczka chili

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 5 gałązek oregano

  • 5 gałązek natki pietruszki

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pieczarki faszerowane wołowiną - Krok 1

Pieczarki obieramy ze skórki, wykrawamy nóżki.

2

Pieczarki faszerowane wołowiną - Krok 2

Cebulę, chili, czosnek, natkę i oregano drobno siekamy.

3

Pieczarki faszerowane wołowiną - Krok 3

W misce umieszczamy wołowinę, dodajemy cebulę, chili, natkę, oregano, czosnek, musztardę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kolejno wbijamy jajko i wyrabiamy całość dłonią. Dodajemy odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Mieszamy.

4

Pieczarki faszerowane wołowiną - Krok 4

Pieczarki napełniamy masą mięsną. Pieczemy w 200℃ przez około 35-45 minut.

:)

Pieczarki faszerowane wołowiną - Krok 5 – można podawać ze szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Zwykłe niezwykłe grzyby

Pieczarki to grzyby, które są dostępne przez cały rok. To najpopularniejsze grzyby na świecie. Są bogate w witaminy z grupy B – PP i B5, a także są źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, B6, a nawet witaminy D, B12 i C. Te niepozorne grzyby okazują się jednak pełne witamin i składników odżywczych. Składniki mineralne to: selen, fosfor, cynk i potas. Diety, w których menu znajdują się pieczarki pozwalają na szybszą utratę masy ciała, aniżeli w dietach o porównywalnej kaloryczności, w których nie występują te grzyby. Grzyby te mają łagodny smak, więc możemy je wykorzystywać do przyrządzania różnych potraw.  

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane zapiekane możemy przygotowywać na rozmaite sposoby. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu albo przekąską na przyjęciu. Grzyby te faszerowane mięsem mielonym podajemy z rozmaitymi przyprawami. Może to być pieprz, majeranek, natka pietruszki, mielona słodka i ostra papryka. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym mogą być odrębnym posiłkiem obiadowym, a nie tylko dodatkiem do obiadu. To syte i treściwe dania. faszerować możemy różnymi rodzajami mięsa – zarówno drobiowym, jak i wieprzowo-wołowym. Taki dodatek do obiadu podajmy z surówkami warzywnymi. Pieczarek nie musimy faszerować mięsem mielonym  . Do tego rodzaju nadzienia nadają także jajka. Z jajkami możemy połączyć warzywa. Doskonale łączy się z jajkami na przykład papryka czy kiszone albo konserwowe ogórki. Pieczarki z jajkami to łagodna przekąska. Bardzo smaczne są te faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem żółtym. Grzyby możemy okryć także kołderką z sera mozzarella. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem  i dodatkiem trzech serów będą się okazale prezentowały na każdym przyjęciu. Pomysłem na święta niech będą pieczarki faszerowane mięsem mielonym wieprzowym i serem żółtym