
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Pieczarki obieramy ze skórki, wykrawamy nóżki.
Cebulę, chili, czosnek, natkę i oregano drobno siekamy.
W misce umieszczamy wołowinę, dodajemy cebulę, chili, natkę, oregano, czosnek, musztardę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kolejno wbijamy jajko i wyrabiamy całość dłonią. Dodajemy odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Mieszamy.
Pieczarki napełniamy masą mięsną. Pieczemy w 200℃ przez około 35-45 minut.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej