Zwykłe niezwykłe grzyby
Pieczarki to grzyby, które są dostępne przez cały rok. To najpopularniejsze grzyby na świecie. Są bogate w witaminy z grupy B – PP i B5, a także są źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, B6, a nawet witaminy D, B12 i C. Te niepozorne grzyby okazują się jednak pełne witamin i składników odżywczych. Składniki mineralne to: selen, fosfor, cynk i potas. Diety, w których menu znajdują się pieczarki pozwalają na szybszą utratę masy ciała, aniżeli w dietach o porównywalnej kaloryczności, w których nie występują te grzyby. Grzyby te mają łagodny smak, więc możemy je wykorzystywać do przyrządzania różnych potraw.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane zapiekane możemy przygotowywać na rozmaite sposoby. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu albo przekąską na przyjęciu. Grzyby te faszerowane mięsem mielonym podajemy z rozmaitymi przyprawami. Może to być pieprz, majeranek, natka pietruszki, mielona słodka i ostra papryka. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym mogą być odrębnym posiłkiem obiadowym, a nie tylko dodatkiem do obiadu. To syte i treściwe dania. faszerować możemy różnymi rodzajami mięsa – zarówno drobiowym, jak i wieprzowo-wołowym. Taki dodatek do obiadu podajmy z surówkami warzywnymi. Pieczarek nie musimy faszerować mięsem mielonym . Do tego rodzaju nadzienia nadają także jajka. Z jajkami możemy połączyć warzywa. Doskonale łączy się z jajkami na przykład papryka czy kiszone albo konserwowe ogórki. Pieczarki z jajkami to łagodna przekąska. Bardzo smaczne są te faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem żółtym. Grzyby możemy okryć także kołderką z sera mozzarella. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i dodatkiem trzech serów będą się okazale prezentowały na każdym przyjęciu. Pomysłem na święta niech będą pieczarki faszerowane mięsem mielonym wieprzowym i serem żółtym.
Napisz komentarz