
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Kapustę oprószamy delikatnie solą i ugniatamy w dłoni, by zmiękła.
Dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, doprawiamy solą. Pieczemy w temp. 200℃ przez około 20-30 minut do miękkości.
W miseczce łączymy oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, tymianek, posiekaną natkę, sól oraz pieprz.
W dużej misce umieszczamy kuskus, dynię, kapustę, osączoną fasolę oraz dressing. Mieszamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej