Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 op. Zupy kremu dyniowego Bonduelle

  • 400 g ziemniaków

  • 150 g żółtych pomidorków koktajlowych

  • 150 ml kwaśnej śmietany do podania

  • 125 ml oleju do smażenia

  • 50 g cebuli

  • 10 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • Kilka gałązek tymianku

  • Sól

  • Biały pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 1

Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy mąkę, jajko i doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.

2

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 2

Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.

3

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 3

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mrożone warzywa przez około 5 minut. Gdy zmiękną, dodajemy tymianek i żółte pomidorki – część przekrawamy, a część pozostawiamy w całości. Przesmażamy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy solą i białym pieprzem. Podduszamy do miękkości.

4

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 4

Sos warzywny wykładamy na połowie placka i przykrywamy drugą połową. Podajemy z kwaśną śmietaną.

:)

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu