
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy mąkę, jajko i doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.
Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mrożone warzywa przez około 5 minut. Gdy zmiękną, dodajemy tymianek i żółte pomidorki – część przekrawamy, a część pozostawiamy w całości. Przesmażamy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy solą i białym pieprzem. Podduszamy do miękkości.
Sos warzywny wykładamy na połowie placka i przykrywamy drugą połową. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej