Your browser does not support JavaScript!

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym

Składniki

  • 1 op. Zupy kremu dyniowego Bonduelle
  • 400 g ziemniaków
  • 150 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • 150 ml kwaśnej śmietany do podania
  • 125 ml oleju do smażenia
  • 50 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól
  • Biały pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 1

Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy mąkę, jajko i doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.

2.

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 2

Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.

3.

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 3

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mrożone warzywa przez około 5 minut. Gdy zmiękną, dodajemy tymianek i żółte pomidorki – część przekrawamy, a część pozostawiamy w całości. Przesmażamy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy solą i białym pieprzem. Podduszamy do miękkości.

4.

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym - Krok 4

Sos warzywny wykładamy na połowie placka i przykrywamy drugą połową. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.