Your browser does not support JavaScript! Placki marchewkowe - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie Ryżu w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 100 g fety

  • 70 ml oleju lub oliwy

  • 50 g płatków owsianych

  • 3 jajka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry

  • Sól i pieprz

  • Kilka gałązek świeżej kolendry

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Placki marchewkowe - Krok 1

Zawartość opakowania rozmrażamy, podgrzewając lekko na suchej patelni. Nie smażymy.

2

Placki marchewkowe - Krok 2

Płatki owsiane mielimy w malakserze lub młynku.

3

Placki marchewkowe - Krok 3
Rozmrożony ryż z marchewki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem i kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Placki marchewkowe - Krok 4

Na oleju lub oliwie smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

5

Placki marchewkowe - Krok 5

Placki wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą i świeżą kolendrą.

:)

Placki marchewkowe

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu