
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ser pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Fasolę osączyć.
Czosnek, chili i listki oregano posiekać. Wymieszać z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Plastry sera posmarować z obu stron oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć, aż się zrumienią (ok. 1 minuty z każdej strony).
Roszponkę przełożyć do miski. Dodać pomidorki, ser i fasolę. Wymieszać z sosem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej