
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Zaczynamy od przygotowania sosu. Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na oleju. Doprawiamy solą i zabielamy śmietaną.
Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie. Cebulę i czosnek blendujemy z fasolką i cieciorką. Doprawiamy do smaku.
Do masy dodajemy jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie smażymy placki na rozgrzanym oleju.
Usmażone placki podajemy ciepłe z sosem i pietruszką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej