
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Łososia oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200℃ około 8-10 minut.
Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 6 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.
Zawartość opakowania Kaszetki wysypujemy na średnio rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i podgrzewamy 6 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z bardzo drobno posiekanej cebuli, oliwy, octu i musztardy przygotowujemy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być lekko słony i niezbyt kwaśny.
Przestudzoną Kaszetkę mieszamy z sałatą pokrojoną na kawałki wielkości kęsa. Na wierzchu układamy łososia, jajka przekrojone na pół i polewamy sosem.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej