Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 150 g polędwiczek z kurczaka

  • 120 g młodej kapusty

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 70 g płatków kukurydzianych

  • 50 g rzodkiewek

  • 25 ml octu z białego wina

  • 10 g cukru

  • 1 dymka

  • 1 mały pęczek koperku

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

  • ⅓ łyżeczki kurkumy

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką - Krok 1

Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i cukrem i wgniatamy je dłońmi w kapustę, aż lekko zmięknie.

2

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką - Krok 2

Do kapusty dodajemy posiekaną dymkę oraz koperek.

3

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką - Krok 3

Do surówki dodajemy rzodkiewki pokrojone w ósemki i osączoną z zalewy fasolę. Doprawiamy octem z białego wina i 2 łyżkami oleju. Mieszamy.

4

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką - Krok 4

Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką i kurkumą. W drugim naczyniu rozkłócamy jajko. Polędwiczki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i panierujemy w jajku i płatkach.

5

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką - Krok 5

Smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor po około 1 minucie z obu stron. Przekładamy razem z surówką do pojemnika na lunch.

:)

Polędwiczki kurczaka w kukurydzianej panierce z surówką z młodej kapusty z czerwoną fasolą i rzodkiewką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu