
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i cukrem i wgniatamy je dłońmi w kapustę, aż lekko zmięknie.
Do kapusty dodajemy posiekaną dymkę oraz koperek.
Do surówki dodajemy rzodkiewki pokrojone w ósemki i osączoną z zalewy fasolę. Doprawiamy octem z białego wina i 2 łyżkami oleju. Mieszamy.
Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy. Doprawiamy słodką i ostrą papryką i kurkumą. W drugim naczyniu rozkłócamy jajko. Polędwiczki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i panierujemy w jajku i płatkach.
Smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor po około 1 minucie z obu stron. Przekładamy razem z surówką do pojemnika na lunch.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej