Your browser does not support JavaScript! Placki z ziemniak贸w, cukinii i fasolki szparagowej - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Fasolka szparagowa聽pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze 艣lady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stan贸w Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano j膮 tak偶e w krajach Ameryki 艢rodkowej i Po艂udniowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotar艂a za spraw膮 hiszpa艅skich 偶eglarzy, gdzie spopularyzowa艂a si臋 dopiero w XVI wieku, g艂贸wnie we Francji, gdzie ceniono j膮 ze wzgl臋du na jej w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach 艣wiata. W Polsce wyst臋puj膮 dwie odmiany fasolki szparagowej 鈥 delikatna 偶贸艂ta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (wi臋cej)

Przygotowanie

Ziemniaki, najlepiej ugotowane poprzedniego dnia, oraz cukini臋 艣cieramy na tarce o grubych oczkach.

Do ziemniak贸w i cukinii dodajemy 200 g pokruszonego drobno sera feta, ziarno s艂onecznika, jajka, m膮k臋, ods膮czon膮 fasolk臋 szparagow膮, s贸l i pieprz do smaku. Mieszamy ca艂o艣膰 delikatnie. Je艣li ciasto jest zbyt delikatne, mo偶emy doda膰 wi臋cej m膮ki.

Na patelni rozgrzewamy olej do sma偶enia. 艁y偶k膮 nak艂adamy porcje plack贸w, sma偶ymy na z艂oto z obu stron.

Podajemy gor膮ce – najlepiej smakuj膮 z domowym sosem tzatziki lub posypane dodatkow膮 porcj膮 pokruszonego sera feta.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu