
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Chleb kroimy w niewielką kostkę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1 godzinę lub dłużej, by namókł.
Do rozmoczonego chleba dodajemy jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, rozdrabniając chleb.
Do masy chlebowej dodajemy startą marchew, cukinię, posiekaną dymkę oraz ciecierzycę bez odcedzania.
Masę doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Smażymy niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
W sobotę mam gości to im to zrobię. Bardzo lubią nowość i.Serdecznie pozdrawiam.
Wspaniale! Koniecznie daj znać, jak smakowały <3 No i chleb uratowany!