Szpinak rozmrażamy na patelni, następnie lekko studzimy.
Grzyby moczymy w gorącej wodzie, aż zmiękną.
Z mąki, jajka i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Jeśli jest zbyt twarde, dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Grzyby i cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec możemy lekko rozgnieść groszek widelcem.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy niezbyt duże kwadraty lub kółka, wypełniamy farszem i zlepiamy uszka. Przygotowane uszka gotujemy 1-2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie skrapiamy lekko olejem.
Bardzo udany przepis dz. B
Bardzo się cieszymy, że przepis się przydał! <3
Właśnie zagniotlam ciasto i farsz stygnie jestem b. ciekawa efektów ?
Koniecznie daj znać, jak wyszło <3