Your browser does not support JavaScript! Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Cieciorka, znana tak偶e pod nazw膮 ciecierzyca lub groch w艂oski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana by艂a tam ju偶 ponad 8000 lat temu. Stamt膮d trafi艂a do Europy, gdzie w obszarze 艣r贸dziemnomorskim by艂a po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Grek贸w, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafi艂a na talerze ca艂ego 艣wiata dzi臋ki hiszpa艅skim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana g艂贸wnie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 1

Por sma偶ymy na oliwie, lekko rumieni膮c.

2

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 2

Cieciork臋 os膮czamy z zalewy. Dodajemy podsma偶ony por, suszone pomidory i miksujemy na g艂adk膮 mas臋.

3

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 3

Dodajemy koncentrat pomidorowy, jajko, kasz臋 mann臋 oraz oregano. Doprawiamy sol膮 i pieprzem.

4

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 4

Mas臋 przek艂adamy do foremki keksowej o wym. ok. 10×22 cm wy艂o偶onej pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w 180 鈩.

:)

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu