Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 1

Por smażymy na oliwie, lekko rumieniąc.

2

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 2

Cieciorkę osączamy z zalewy. Dodajemy podsmażony por, suszone pomidory i miksujemy na gładką masę.

3

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 3

Dodajemy koncentrat pomidorowy, jajko, kaszę mannę oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy - Krok 4

Masę przekładamy do foremki keksowej o wym. ok. 10×22 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w 180 ℃.

:)

Pomidorowy pasztet z ciecierzycy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu