
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Por smażymy na oliwie, lekko rumieniąc.
Cieciorkę osączamy z zalewy. Dodajemy podsmażony por, suszone pomidory i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, jajko, kaszę mannę oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę przekładamy do foremki keksowej o wym. ok. 10×22 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w 180 ℃.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej