
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kukurydzę gotujemy w wodzie ze szczyptą cukru i soli przez około 15 minut.
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na łyżce oliwy z oliwek, dodając poszatkowane pomidory (bez skórek) i ugotowaną kukurydzę (możemy ją obrać, tj. zeskrobać ziarna lub dodać podzieloną tylko na pół).
Kiedy z pomidorów powstanie gęsty sos, dodajemy fasolkę. Dusimy jeszcze kilka minut.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej