
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Ugotować warzywa w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i obrać.
Ugotowane warzywa, jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miski. Dodać osączony z zalewy groszek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ostrym nożem ściąć wierzch pomidora. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek. Wnętrze pomidorów posolić i odstawić na kilka minut, a następnie wylać zgromadzony na dnie sok.
Pomidory nafaszerować przygotowaną sałatką. Udekorować według uznania.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej