Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 100 g mrożonego Groszku Zielonego Bonduelle

  • 600 ml bulionu warzywnego

  • 100 g ryżu arborio

  • 25 g parmezanu

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • 1 mała cebula

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka serka Philadelphia

  • Garść mięty

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 1

Szatkujemy cebulę i odstawiamy na bok.

2

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i ryż. Smażymy, aż ryż nabierze przezroczystości. W międzyczasie utrzymujemy gorący bulion w garnku obok.

Zalewamy ryż winem i nastawiamy minutnik. Risotto będzie gotowe po 18 minutach. Potrawę cały czas mieszamy i kiedy wino wyparuje, dodajemy chochlę gorącego bulionu. Powtarzamy tę czynność, gdy tylko bulion wyparuje, cały czas mieszając. Gdy do końca gotowania zostały około 2 minuty, dodajemy mrożony groszek, masło, Philadelphię i starty parmezan. Mieszamy. Szatkujemy miętę i dodajemy do risotta.

4

Po 18 minutach zdejmujemy risotto z ognia, przekładamy do miseczek. Wykańczamy jeszcze dodatkową porcją tartego parmezanu.

:)

Risotto z groszkiem i miętą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu