
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- średnie
Szatkujemy cebulę i odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i ryż. Smażymy, aż ryż nabierze przezroczystości. W międzyczasie utrzymujemy gorący bulion w garnku obok.
Zalewamy ryż winem i nastawiamy minutnik. Risotto będzie gotowe po 18 minutach. Potrawę cały czas mieszamy i kiedy wino wyparuje, dodajemy chochlę gorącego bulionu. Powtarzamy tę czynność, gdy tylko bulion wyparuje, cały czas mieszając. Gdy do końca gotowania zostały około 2 minuty, dodajemy mrożony groszek, masło, Philadelphię i starty parmezan. Mieszamy. Szatkujemy miętę i dodajemy do risotta.
Po 18 minutach zdejmujemy risotto z ognia, przekładamy do miseczek. Wykańczamy jeszcze dodatkową porcją tartego parmezanu.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej