Risotto z groszkiem i miętą

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 100 g mrożonego Groszku Zielonego Bonduelle
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu arborio
  • 25 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka serka Philadelphia
  • Garść mięty
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Risotto z groszkiem i miętą - Składniki

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 1

Szatkujemy cebulę i odstawiamy na bok.

Risotto z groszkiem i miętą - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i ryż. Smażymy, aż ryż nabierze przezroczystości. W międzyczasie utrzymujemy gorący bulion w garnku obok.

Zalewamy ryż winem i nastawiamy minutnik. Risotto będzie gotowe po 18 minutach. Potrawę cały czas mieszamy i kiedy wino wyparuje, dodajemy chochlę gorącego bulionu. Powtarzamy tę czynność, gdy tylko bulion wyparuje, cały czas mieszając. Gdy do końca gotowania zostały około 2 minuty, dodajemy mrożony groszek, masło, Philadelphię i starty parmezan. Mieszamy. Szatkujemy miętę i dodajemy do risotta.

Po 18 minutach zdejmujemy risotto z ognia, przekładamy do miseczek. Wykańczamy jeszcze dodatkową porcją tartego parmezanu.

Risotto z groszkiem i miętą

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z quinoa, groszkiem, rzodkiewką i ziołami

Sałatka z quinoa, groszkiem, rzodkiewką i ziołami

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Jajka zapiekane z fasolą i kukurydzą

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką

Lekkie klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów