Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Do naszego przepisu potrzebne ci będą: 

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

W pracy często czujesz głód i brak energii? Być może twój lunch nie jest odpowiednio skomponowany – brakuje w nim witamin i minerałów, węglowodanów złożonych czy białka. Zrównoważony, pełnowartościowy posiłek jest niezwykle istotny zarówno dla osób pracujących umysłowo, jak i fizycznie. Good Lunch plus łosoś zapewnią ci energię na cały dzień, wspomogą koncentrację i pamięć oraz sprawią, że przez długi czas będziesz czuć sytość. Wypróbuj nasz przepis i jedz zdrowiej!

1

Otwarta puszka z zielonym groszkiem nad pudełkiem lunchowym

Otwórz puszkę z groszkiem na raz Bonduelle. Umyj i pokrój rzodkiewki w półplasterki lub ćwiartki.

Ugotuj kilka różyczek brokułu w wodzie z solą. Wystarczy 3 minuty – warzywo będzie jędrne i soczyście zielone.

3

 Nakładanie Good Lunchu do pudełka

Do pojemnika na lunch wyłóż Good Lunch z orkiszem. Jest on od razu gotowy do jedzenia – nie musisz go gotować, ani nawet podgrzewać.

4

Układanie rzodkiewki

Dodaj rzodkiewkę, groszek, różyczki brokułu i pokruszonego w dłoniach wędzonego łososia.

5

Polewanie pudełka lunchowego jogurtem

Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej go do osobnego słoiczka. Polej Good Lunch oraz warzywa i rybę dopiero przed podaniem, alby zachować atrakcyjną konsystencję.

:)

Ręka z widelcem nad pudełkiem lunchowym z Good Lunch Bonduelle

Danie możesz podgrzać w mikrofalówce lub podawać na zimno.  

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Kukurydza

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Orkisz – zalety i właściwości odżywcze

Ziarna orkiszu

Orkisz, znany również jako pszenica ozima, to starożytna roślina uprawna o niezwykłych właściwościach odżywczych. Jego zalety zdrowotne i wartość odżywcza sprawiają, że staje się on coraz popularniejszym składnikiem w zdrowej diecie.

Jedną z głównych zalet orkiszu jest jego wysoka zawartość białka. Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, ale może też stanowić doskonałe źródło protein dla sportowców, pracowników fizycznych, osób na diecie ketogenicznej czy odchudzającej.

Orkisz zawiera też dużo więcej błonnika pokarmowego niż np. pszenica. Błonnik pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowej przemiany materii, poprawie trawienia oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Zapewnia też długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski między posiłkami.

Nie zapomnijmy także o dużej ilości składników mineralnych i witamin w tym cennym zbożu. Orkisz jest bogaty w żelazo, magnez, fosfor, cynk i witaminę B1. Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a magnez wpływa na pracę układu nerwowego oraz mięśni. Dodatkowo fosfor jest ważny dla zdrowych kości i zębów, a cynk wzmacnia układ odpornościowy. Witamina B1 odgrywa istotną rolę w metabolizmie węglowodanów, co przekłada się na dostarczenie organizmowi energii.