
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Rybę dokładnie myjemy i zawijamy w papier do pieczenia razem z masłem i odrobiną czosnku. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie na patelni łączymy soczewicę z rodzynkami, orzechami i winem i dusimy, aż wino odparuje.
Rybę podajemy z soczewicą, przyprawiając przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej