
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu z mlekiem, miodem i laskami cynamonu.
Po 10 minutach z mleka wyciągamy cynamon i dosypujemy kaszy manny. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Blendujemy kukurydzę, dodajemy ją do kaszy manny. Dokładnie mieszamy.
Rozłupujemy orzechy, kroimy gruszkę w plastry. Orzechy i gruszkę układamy na wierzchu puddingu i całość skrapiamy miodem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej