Duszony królik lub pieczony królik – danie wykwintne i zdrowe
Mięso królika uchodzi za bardzo delikatne. Często podaje się je małym dzieciom, ponieważ jest soczyste i przede wszystkim lekkostrawne. Młode mamy serwują to mięso swoim pociechom jako pierwsze przy rozszerzaniu diety. Mięso królicze poleca się nie tylko najmłodszym, ale również wszystkim, którzy dbają o prawidłową dietę – kobietom w ciąży, kobietom karmiącym, osobom starszym, które ze względu na problemy zdrowotne muszą spożywać wartościowe, a zarazem lekkostrawne pokarmy. Co więcej, królik to najbezpieczniejsze mięso dla alergików i osób borykających się z chorobami autoimmunologicznymi. Warto je zatem włączyć do swojego menu.
Królik duszony lub pieczony
Królik duszony różni się oczywiście od tego w wersji pieczonej. Jeśli chcemy, aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, a jego powierzchnia była przyrumieniona, to zdecydujmy się na królika pieczonego z warzywami, np. z młodymi ziemniakami i marchewką. Może to być także pieczony królik z młodą fasolką szparagową czy cukinią. Dodatki z młodych warzyw będą miały wtedy bardziej intensywny smak, zwłaszcza gdy użyjemy ulubionych przypraw. Na przykład królika pieczonego z marchewką należy umiejętnie doprawić tak, aby nie zagłuszyć smaku tego rodzaju mięsa. Sprawdzą się tu klasyczne przyprawy, takie jak pieprz czarny, liść laurowy, gałka muszkatołowa. Dla osób mających problem z nadwagą dobrą propozycją będzie królik duszony. Królik duszony ma delikatniejsze mięso. Ta metoda przyrządzania posiłku wydaje się też bardziej ekonomiczna, ponieważ wykorzystuje się jeden garnek. Dodatkowo wywar, który otrzymujemy w wyniku duszenia warzyw, możemy z powodzeniem po zagęszczeniu zamienić w aromatyczny sos. Jeśli myślimy o króliku z młodymi warzywami na obiad, to warto skusić się na dodatek w postaci kapusty duszonej.
Kapusta duszona w duecie z królikiem
Kapusta duszona to jedna z najpopularniejszych potraw podawana w polskich domach. Jednak nie tylko kapusta duszona gości często na naszych stołach. To warzywo przyrządza się też na inne sposoby. Godną polecenia, rozgrzewającą zwłaszcza jesienią i zimą propozycją, może być chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami albo pierogi z kapustą i cieciorką. Dla tych, którzy lubią nieco egzotyki w kuchni, warto polecić kapustę duszoną na sposób indyjski albo sałatkę kebabową z czerwoną kapustą. Tę ostatnią propozycję można z powodzeniem przygotować jako lunch do pracy. Przyrządzając kapustę, należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach. Zawsze wybieramy świeże, nieuszkodzone liście, a sama kapusta powinna być twarda. Jednak nie tylko kapusta duszona może być doskonałym dodatkiem do królika pieczonego z warzywami. To mięso komponuje się też świetnie z młodymi ziemniakami i marchewką.
Z młodymi ziemniakami najlepszy!
Królika z młodymi ziemniakami możemy zajadać się już maju. Wtedy młode ziemniaczki są już smaczne. Podajemy je z innymi młodymi warzywami lub z porcją mięsa. Pieczony królik z młodymi ziemniakami na pewno sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Może to być także oryginalna propozycja na uroczysty obiad. Goście zapewne rzadko serwują sobie na co dzień królika pieczonego z warzywami albo pieczonego z marchewką. Dodatkowo danie to ma tę zaletę, że jest odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych – od paromiesięcznych niemowląt do seniorów. Chętnie zje je więc zarówno wnuczek, jak i babcia czy dziadek. Możemy być pewni, że podajemy smaczny i bezpieczny posiłek. Jeśli chcemy urozmaicić danie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać do tego również inne rodzaje mięsa pieczone z warzywami. Szczególnie z młodymi ziemniakami i marchewką będą ciekawą propozycją przy rodzinnym stole. Do królika pieczonego z marchewką podanego z młodymi ziemniakami pasuje oczywiście młody koperek. Takie połączenie to prawdziwa poezja smaku.
Pieczony z marchewką? Czemu nie?
Mięso królicze możemy podawać na wiele sposobów. Pieczony lub duszony królik z dodatkami zawsze będzie mile widziany na stole i chętnie sięgnie po niego np. wielopokoleniowa rodzina. Warto pomyśleć o jego przygotowaniu szczególnie na wiosnę, kiedy pojawiają się młode ziemniaki i marchewka. Jeśli potrawa nam zasmakuje, to młodą marchewkę możemy kupić również w puszce i cieszyć się nią przez cały rok. Ma ona intensywny pomarańczowy kolor, jest bogata w witaminę A i ma wysoką zawartość błonnika. Pieczony lub duszony królik z warzywami najbardziej zasmakuje zapewne na obiad. Dodatek ziemniaków i marchewki wzbogaci danie zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. To ważne w sytuacji, kiedy chcemy zachęcić dzieci do jedzenia wartościowych posiłków złożonych z warzyw.
Nawet królik pieczony z marchewką może mieć nieco suche mięso. Zatem przed jego pieczeniem warto go zamarynować. To może być bardzo prosta marynata, np. z oliwą, musztardą i czosnkiem. Czasem używa się (nawet do królika pieczonego z marchewką) bardziej wyszukanych składników – wina, imbiru, szałwii, cytryny.
Młode ziemniaki z marchewką możemy podać także do innego rodzaju mięsa, jednak to królik pieczony z warzywami wydaje się najlepszą propozycją dla rodziny, szczególnie gdy posiłek spożywają małe dzieci. Duszony królik będzie odpowiedni nawet dla maluchów, które skończyły dopiero 6 miesięcy.
Pieczony z marchewką, duszony z kapustą albo z innymi warzywami – królik powinien częściej gościć na naszych stołach. To świetne pod każdym względem danie.
Napisz komentarz