Your browser does not support JavaScript! Pieczony królik z młodą marchewką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Młodej marchewki Bonduelki 212 ml

  • Kilka młodych małych ziemniaków

  • 1 udziec z królika

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • Sól do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Pieczony królik z młodą marchewką - Krok 1

Siekamy czosnek. Łączymy z musztardą i oliwą.

2

Pieczony królik z młodą marchewką - Krok 2

Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy udziec do żaroodpornego naczynia. Podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w 200°C przez 1 godzinę.

3

Pieczony królik z młodą marchewką - Krok 3

Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy na połówki i skrapiamy oliwą. Na pół godziny przed wyjęciem królika z piekarnika dodajemy do niego młode ziemniaki. Po 20 minutach dokładamy młodą marchewkę.

4

Pieczony królik z młodą marchewką

Królika podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, porcją młodej marchewki i świeżym koperkiem.

:)

Pieczony królik z młodą marchewką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu