
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulką, jajkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy 1-2 łyżki bulionu i wyrabiamy gładką masę na pulpety.
Zwilżoną dłonią formujemy niewielkie pulpeciki.
Na oliwie podsmażamy pomidory z czosnkiem, zielem angielskim i tymiankiem. Dodajemy bulion i zagotowujemy.
Do gotującego się sosu dodajemy zupę dyniową Bonduelle i doprowadzamy do wrzenia.
Na gotujący się sos wykładamy pulpety i gotujemy pod przykryciem około 10-12 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z makaronem lub pieczywem.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej