
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kości. Kroimy na małe kawałki.
Batat obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy kurczaka i bataty. Obsmażamy, aż kurczak nabierze jasnej barwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe i sos sojowy. Dusimy około 5-10 minut. Sprawdzamy, czy kurczak jest miękki.
Dodajemy groszek i smażymy około 2 minut. Sprawdzamy, czy nie brakuje soli. Ewentualnie dosalamy. Przekładamy do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej