Pyszny lunch z komosą ryżową, bakłażanem i halloumi

Pudełko lunchowe wypełnione Bonduelle Good Lunch, serem halloumi, bakłażanem i granatem

Składniki

By przygotować pyszne i szybkie danie w stylu cypryjskim, będą ci potrzebne:

  • Bonduelle Good Lunch z komosą ryżową
  • 1 opakowanie sera halloumi,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 łyżki ziaren granatu,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • sok z ½ cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku,
  • sól,
  • kilka listków świeżej mięty.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pudełko lunchowe wypełnione Bonduelle Good Lunch, serem halloumi, bakłażanem i granatem

Ser halloumi to przysmak kuchni cypryjskiej. Świetnie nadaje się do potraw śródziemnomorskich, a także na grilla czy do smażenia. Doskonale komponuje się też z bakłażanem, pomidorami, oliwkami czy granatem. My wykorzystaliśmy go do podkręcenia Good Lunch z komosą ryżową. Sprawdź, jak szybko z jej pomocą możesz wyczarować pyszne danie inspirowane smakami Cypru!

Dolewanie oliwy do sosu

Tahini wymieszaj z wyciśniętym i pozbawionym pestek sokiem z cytryny. Dodaj także oliwę i pieprz. Przelej sos do słoiczka.

Krojenie sera halloumi i bakłażana

Ser halloumi pokrój w paski (o szerokości ok. 1 cm), a bakłażan w małą kostkę. Warzywo posól, by utraciło swoją goryczkę.

Ser wrzuć na patelnię grillową i smaż z obu stron. Wystarczy kilka minut. Będzie gotowy, gdy nabierze złoto-brązowego koloru.

Nakładanie wymieszanego Good Lunchu Bonduelle

Bakłażana podsmaż na oliwie z oliwek. Zdejmij go z patelni, gdy zrobi się rumiany.

Układanie ugrillowanego sera halloumi na gotowy lunchbox

Wyłóż Good Lunch do lunchboxa lub miski i wymieszaj z bakłażanem. Obok ułóż złociste plastry halloumi. Posyp po wierzchu ziarenkami granata i udekoruj miętą.

Polej lunch gotowym sosem z tahinii.

Nabieranie drewnianym widelcem lunchboxa

Gotowe danie możesz jeść na zimno lub chwilę podgrzać w mikrofalówce. Pamiętaj jednak, aby sos tahini dodać dopiero po podgrzaniu, aby posiłek zachował ładną konsystencję.

•ᴗ• Pudełko lunchowe wypełnione Bonduelle Good Lunch, serem halloumi, bakłażanem i granatem
http://Opakowanie%20zdrowego%20posiłku%20gotowego%20do%20spożycia%20'Good%20Lunch'%20od%20Bonduelle%20z%20kaszą,%20ciecierzycą,%20kukurydzą%20i%20quinoą.

Good Lunch Kaszetka z Komosą Ryżową

Unikalna, roślinna propozycja na zbilansowany posiłek gotowy do spożycia na zimno lub po podgrzaniu. Aż do 60% warzyw z kaszą, oliwą z oliwek i ziołami. 100% składników pochodzenia naturalnego, źródło białka i błonnika.

Ser halloumi – co to takiego?

Ugrillowane halloumi

Ser halloumi robi się z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Ma on charakterystyczny, intensywny, lekko słonawy smak z delikatnie wyczuwalną nutką mięty, którą dodaje się w procesie produkcji. Świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia – nie topi się, a przypieka na piękny, brązowo-złoty kolor. Pod wpływem ciepła zyskuje chrupiącą skórkę. Świetnie nadaje się więc do sałatek, gdzie wprowadza element nowej konsystencji i może nawet zastąpić grzanki.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska z makaronem

Kolorowa sałatka z kuskusem, warzywami i oliwkami, serwowana w turkusowej misce.

Sałatka z kaszy jaglanej, wędzonego kurczaka i fasoli

Miseczka z zieloną zupą krem, posypana płatkami migdałów, podana z kawałkami chleba na kamiennym blacie.

Zielony krem z fetą i migdałami

Zobacz więcej takich przepisów