Ser halloumi to przysmak kuchni cypryjskiej. Świetnie nadaje się do potraw śródziemnomorskich, a także na grilla czy do smażenia. Doskonale komponuje się też z bakłażanem, pomidorami, oliwkami czy granatem. My wykorzystaliśmy go do podkręcenia Good Lunch z komosą ryżową. Sprawdź, jak szybko z jej pomocą możesz wyczarować pyszne danie inspirowane smakami Cypru!
Tahini wymieszaj z wyciśniętym i pozbawionym pestek sokiem z cytryny. Dodaj także oliwę i pieprz. Przelej sos do słoiczka.
Ser halloumi pokrój w paski (o szerokości ok. 1 cm), a bakłażan w małą kostkę. Warzywo posól, by utraciło swoją goryczkę.
Ser wrzuć na patelnię grillową i smaż z obu stron. Wystarczy kilka minut. Będzie gotowy, gdy nabierze złoto-brązowego koloru.
Wyłóż Good Lunch do lunchboxa lub miski i wymieszaj z bakłażanem. Obok ułóż złociste plastry halloumi. Posyp po wierzchu ziarenkami granata i udekoruj miętą.
Napisz komentarz