
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać sok z cytryny. Dodać oliwę, musztardę, posiekane anchois, czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano. Słoiczek zakręcić, wstrząsnąć do otrzymania gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Oliwki i pomidorki przekroić na połówki. Cebulę obrać, posiekać. Fasolkę osączyć z zalewy.
Przygotowane warzywa połączyć w misce z tuńczykiem i sosem.
Jaja obrać, pokroić na ćwiartki.
Sałatkę nakładać na liście sałaty rzymskiej, na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej