
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Awokado kroimy w kostkę i łączymy z mieszanką meksykańską. Dodajemy posiekane chilli, czosnek i sok z limonki, mieszamy.
Na połowie tortilli układamy tarty ser oraz salsę.
Placek zginamy i kładziemy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Smażymy przez 2 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i podgrzewamy jeszcze ok. 2 minuty, aż tortilla będzie rumiana, a ser się rozpuści.
Quesadillę kroimy w trójkąty i serwujemy z cząstkami limonki.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej