Zimne masło kroimy w drobną kostkę. Łączymy masło z mąką i solą. Dodajemy jajko i zimną wodę. Krótko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut.
Rwiemy mozzarellę na kawałki. Mieszamy jajka, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mozzarellę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim wysmarowaną olejem formę na tartę. Nakłuwamy. Pieczemy 15 minut w 180°C.
Gotujemy brokuły według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie rozkładamy łososia, brokuły (większe kawałki kroimy na mniejsze części). Całość zalewamy jajeczno-śmietankową masą. Pieczemy, aż masa się zetnie, około 20-25 minut.
Napisz komentarz