Your browser does not support JavaScript! Quiche z brokułami i łososiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 250 g mąki

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka zimnej wody

  • Olej

  • Szczypta soli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Quiche z brokułami i łososiem - Krok 1

Zimne masło kroimy w drobną kostkę. Łączymy masło z mąką i solą. Dodajemy jajko i zimną wodę. Krótko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2

Quiche z brokułami i łososiem - Krok 2

Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut.

3

Quiche z brokułami i łososiem - Krok 3

Rwiemy mozzarellę na kawałki. Mieszamy jajka, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mozzarellę.

4

Quiche z brokułami i łososiem - Krok 4

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim wysmarowaną olejem formę na tartę. Nakłuwamy. Pieczemy 15 minut w 180°C.

5

Quiche z brokułami i łososiem - Krok 5

Gotujemy brokuły według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie rozkładamy łososia, brokuły (większe kawałki kroimy na mniejsze części). Całość zalewamy jajeczno-śmietankową masą. Pieczemy, aż masa się zetnie, około 20-25 minut.

:)

Quiche z brokułami i łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu