
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Zimne masło kroimy w drobną kostkę. Łączymy masło z mąką i solą. Dodajemy jajko i zimną wodę. Krótko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut.
Rwiemy mozzarellę na kawałki. Mieszamy jajka, śmietanę kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mozzarellę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim wysmarowaną olejem formę na tartę. Nakłuwamy. Pieczemy 15 minut w 180°C.
Gotujemy brokuły według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie rozkładamy łososia, brokuły (większe kawałki kroimy na mniejsze części). Całość zalewamy jajeczno-śmietankową masą. Pieczemy, aż masa się zetnie, około 20-25 minut.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej