Your browser does not support JavaScript! Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 250 g piersi kurczaka

  • 50 g komosy ryżowej – quinoa

  • 50 g dojrzałego, ale jędrnego mango

  • 50 g świeżego ogórka

  • 25 ml octu ryżowego lub z białego wina

  • 25 ml oliwy

  • 20 ml jasnego sosu sojowego

  • 1 gałązka koperku

  • ½ pęczka rzodkiewek

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 1

Komosę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy przez 7-8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 2

Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy lekko oliwą.

3

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 3

Mięso grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłej) z obu stron. Następnie odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem.

4

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 4

Mango i ogórek kroimy w cienkie paski a’la julienne, a rzodkiewkę w cienkie plasterki.

5

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 5

Mieszamy komosę z kukurydzą i pozostałymi składnikami i przekładamy do pojemnika na lunch. Na wierzchu układamy kurczaka pokrojonego w paski i posypujemy koperkiem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka i skrapiamy danie tuż przed podaniem.

:)

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu