Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 250 g piersi kurczaka
  • 50 g komosy ryżowej – quinoa
  • 50 g dojrzałego, ale jędrnego mango
  • 50 g świeżego ogórka
  • 25 ml octu ryżowego lub z białego wina
  • 25 ml oliwy
  • 20 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 gałązka koperku
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Składniki

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 1

Komosę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy przez 7-8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 2

Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy lekko oliwą.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 3

Mięso grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłej) z obu stron. Następnie odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 4

Mango i ogórek kroimy w cienkie paski a’la julienne, a rzodkiewkę w cienkie plasterki.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 5

Mieszamy komosę z kukurydzą i pozostałymi składnikami i przekładamy do pojemnika na lunch. Na wierzchu układamy kurczaka pokrojonego w paski i posypujemy koperkiem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka i skrapiamy danie tuż przed podaniem.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

•ᴗ• Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista Porcja Na Raz Na Twoją Sałatkę

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 85 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Papryka faszerowana – blog kulinarny Warzywne Inspiracje

Papryka faszerowana po meksykańsku

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka z rukoli i fasolki szparagowej

Masala z kukurydzy - Krok 4

Kukurydza po indyjsku

Zobacz więcej takich przepisów