Your browser does not support JavaScript!

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 250 g piersi kurczaka
  • 50 g komosy ryżowej – quinoa
  • 50 g dojrzałego, ale jędrnego mango
  • 50 g świeżego ogórka
  • 25 ml octu ryżowego lub z białego wina
  • 25 ml oliwy
  • 20 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 gałązka koperku
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 1

Komosę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy przez 7-8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 2

Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy lekko oliwą.

3.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 3

Mięso grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłej) z obu stron. Następnie odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem.

4.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 4

Mango i ogórek kroimy w cienkie paski a’la julienne, a rzodkiewkę w cienkie plasterki.

5.

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem - Krok 5

Mieszamy komosę z kukurydzą i pozostałymi składnikami i przekładamy do pojemnika na lunch. Na wierzchu układamy kurczaka pokrojonego w paski i posypujemy koperkiem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka i skrapiamy danie tuż przed podaniem.

Smacznego!

Quinoa z mango, ogórkiem, kukurydzą i rzodkiewką z grillowanym kurczakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.