
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Komosę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy przez 7-8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy lekko oliwą.
Mięso grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłej) z obu stron. Następnie odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem.
Mango i ogórek kroimy w cienkie paski a’la julienne, a rzodkiewkę w cienkie plasterki.
Mieszamy komosę z kukurydzą i pozostałymi składnikami i przekładamy do pojemnika na lunch. Na wierzchu układamy kurczaka pokrojonego w paski i posypujemy koperkiem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka i skrapiamy danie tuż przed podaniem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej