Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Szakszuka - Składniki

Szakszuka - Krok 1

Pomidory kroimy (można obrać ze skórki) i przesmażamy na oliwie z czosnkiem, delikatnie mieszając, aby całkowicie się nie rozpadły.

Szakszuka - Krok 2

Do miękkich pomidorów dodajemy mieszankę warzyw Kalifornia i podgrzewamy.

Szakszuka - Krok 3

Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i wbijamy jajka. Smażymy, najlepiej pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Szakszuka - Krok 4

Posypujemy posiekaną dymką i podajemy od razu po przygotowaniu.

Szakszuka

•ᴗ• Szakszuka
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Mieszanka warzyw Kalifornia Już Przygotowane Na Parze

Ciesz się smakiem i jakością warzyw, które przygotujesz już w 5 minut. Pozwala na to wyjątkowa innowacja Bonduelle Już przygotowane na parze. Warzyw nie musisz już gotować, Bonduelle zrobił to za Ciebie na parze. Już dziś sięgnij po pyszną mieszankę warzyw, która będzie idealnym dodatkiem do dań.

Pomysł na idealne śniadanie

Jak ważny dla naszego zdrowia jest poranny posiłek, nie trzeba chyba nikomu przypominać. Daje nam siłę na początek dnia i sporo przyjemności, jeśli przyrządzimy sobie coś smacznego. Najistotniejsze jest, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Idealne śniadanie powinno być także apetyczne. Doskonałą propozycją pierwszego w ciągu dnia posiłku może być szakszuka.

Szakszuka (shakshuka) wywodzi się z Indonezji, jada się ją także często w Izraelu, ale coraz chętniej serwujemy ją również w Polsce. Jajka na śniadanie znajdą się w każdej lodówce. Jeśli dołożymy do tego warzywa i odpowiednio je przyprawimy, to udany początek dnia mamy gwarantowany. 

Szakszuka krok po kroku

Jajka na śniadanie? Czemu nie? Właśnie one są jednym z podstawowych składników tego dania. Również pomysł na wieczorny posiłek to szakszuka – przepis doskonały. Zrobimy ją szybko, a składniki są łatwo dostępne. Przepis podstawowy zaleca rozpoczęcie przyrządzania tej potrawy od usmażenia warzyw. Pomidory (w sezonie świeże, w zimie możemy wykorzystać te z puszki lub użyć passaty pomidorowej) i papryka to baza tego smacznego dania. Możemy oczywiście dodać inne ulubione warzywa – bakłażan, szpinak, fasolkę, marchewkę. Przepisy modyfikujemy. Szakszuka (shakshuka) to potrawa, którą komponujemy, używając wyobraźni. Jeśli mamy ochotę na szybki i ciepły posiłek, to szakszuka (przepis najszybciej znajdziemy w internecie) jest wspaniałym pomysłem. Z pomidorów, z jajek sadzonych oraz innych warzyw i przypraw sporządzimy kompletne, syte danie. 

Jajka w roli głównej

Chyba każdemu z nas zdarza się jeść jajka na śniadanie. Jajka sadzone to chyba, obok jajecznicy, jeden z najprostszych do przygotowania posiłków. To szakszuka (przepis znajdziecie wyżej) składa się właśnie z jajek sadzonych. Warto jednak skorzystać z wielu innych doskonałych przepisów z jajkami w roli głównej. Na ciepłą, zimową kolację polecamy jajka sadzone z fasolką szparagową, a spotkania w gronie przyjaciół i rodziny urozmaicić mogą np. jajka zapiekane z fasolą i boczkiem, czy jajka faszerowane na zielono z awokado i szpinakiem. Z przepisów można korzystać o każdej porze dnia, dostosowując je do odpowiedniej okazji. Jedno jest pewne – jajka to bardzo wartościowy produkt, który warto włączać do menu całej rodziny.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Roladki z tortilli z grillowaną papryką, serem i kukurydzą z fasolką

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem i kukurydzą

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Frittata z groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów