Your browser does not support JavaScript! Szakszuka - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Szakszuka - Krok 1

Pomidory kroimy (mo偶na obra膰 ze sk贸rki) i przesma偶amy na oliwie z czosnkiem, delikatnie mieszaj膮c, aby ca艂kowicie si臋 nie rozpad艂y.

2

Szakszuka - Krok 2

Do mi臋kkich pomidor贸w dodajemy mieszank臋 warzyw Kalifornia i podgrzewamy.

3

Szakszuka - Krok 3

Warzywa doprawiamy sol膮, pieprzem i wbijamy jajka. Sma偶ymy, najlepiej pod przykryciem, a偶 jajka si臋 zetn膮.

4

Szakszuka - Krok 4

Posypujemy posiekan膮 dymk膮 i podajemy od razu po przygotowaniu.

:)

Szakszuka

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Pomys艂 na idealne 艣niadanie

Jak wa偶ny dla naszego zdrowia jest poranny posi艂ek, nie trzeba chyba nikomu przypomina膰. Daje nam si艂臋 na pocz膮tek dnia i sporo przyjemno艣ci, je艣li przyrz膮dzimy sobie co艣 smacznego. Najistotniejsze jest, aby dostarczy膰 organizmowi niezb臋dnych witamin i mikroelement贸w. Idealne 艣niadanie powinno by膰 tak偶e apetyczne. Doskona艂膮 propozycj膮 pierwszego w ci膮gu dnia posi艂ku mo偶e by膰 szakszuka.

Szakszuka (shakshuka) wywodzi si臋 z Indonezji, jada si臋 j膮 tak偶e cz臋sto w Izraelu, ale coraz ch臋tniej serwujemy j膮 r贸wnie偶 w Polsce. Jajka na 艣niadanie znajd膮 si臋 w ka偶dej lod贸wce. Je艣li do艂o偶ymy do tego warzywa i odpowiednio je przyprawimy, to udany pocz膮tek dnia mamy gwarantowany.聽

Szakszuka krok po kroku

Jajka na 艣niadanie? Czemu nie? W艂a艣nie one s膮 jednym z podstawowych sk艂adnik贸w tego dania. R贸wnie偶 pomys艂 na wieczorny posi艂ek to szakszuka – przepis doskona艂y. Zrobimy j膮 szybko, a sk艂adniki s膮 艂atwo dost臋pne. Przepis podstawowy zaleca rozpocz臋cie przyrz膮dzania tej potrawy od usma偶enia warzyw. Pomidory (w sezonie 艣wie偶e, w zimie mo偶emy wykorzysta膰 te z puszki lub u偶y膰 passaty pomidorowej) i papryka to baza tego smacznego dania. Mo偶emy oczywi艣cie doda膰 inne ulubione warzywa 鈥 bak艂a偶an, szpinak, fasolk臋, marchewk臋. Przepisy modyfikujemy. Szakszuka (shakshuka) to potrawa, kt贸r膮 komponujemy, u偶ywaj膮c wyobra藕ni. Je艣li mamy ochot臋 na szybki i ciep艂y posi艂ek, to szakszuka (przepis najszybciej znajdziemy w internecie) jest wspania艂ym pomys艂em. Z pomidor贸w, z jajek sadzonych oraz innych warzyw i przypraw sporz膮dzimy kompletne, syte danie.聽

Jajka w roli g艂贸wnej

Chyba ka偶demu z nas zdarza si臋 je艣膰 jajka na 艣niadanie. Jajka sadzone to chyba, obok jajecznicy, jeden z najprostszych do przygotowania posi艂k贸w. To szakszuka (przepis znajdziecie wy偶ej) sk艂ada si臋 w艂a艣nie z jajek sadzonych. Warto jednak skorzysta膰 z wielu innych doskona艂ych przepis贸w z jajkami w roli g艂贸wnej. Na ciep艂膮, zimow膮 kolacj臋 polecamy jajka sadzone z fasolk膮 szparagow膮, a spotkania w gronie przyjaci贸艂 i rodziny urozmaici膰 mog膮 np. jajka zapiekane z fasol膮 i boczkiem, czy jajka faszerowane na zielono z awokado i szpinakiem. Z przepis贸w mo偶na korzysta膰 o ka偶dej porze dnia, dostosowuj膮c je do odpowiedniej okazji. Jedno jest pewne 鈥 jajka to bardzo warto艣ciowy produkt, kt贸ry warto w艂膮cza膰 do menu ca艂ej rodziny.