Your browser does not support JavaScript! Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 200 g fety

  • 200 ml słodkiej śmietanki (lub mleka w wersji odtłuszczonej)

  • 150 g mąki pszennej jasnej

  • 150 g mąki pszennej razowej

  • 125 g masła

  • 50 g cebuli

  • 35 g ziaren słonecznika

  • 30 ml oliwy

  • 3 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 1

Obie mąki przesypujemy do miski. Dodajemy 1 jajko, zimne masło oraz ½ łyżeczki soli. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.

2

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 27cm. Spód podpiekamy przez 10 minut w temp. 200℃.

3

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 3

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy.

4

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 4

Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

5

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 5

Szpinak wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i słonecznikiem. Zalewamy jajkami rozkłóconymi w śmietance lub mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 190℃.

:)

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu