Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 200 g fety
  • 200 ml słodkiej śmietanki (lub mleka w wersji odtłuszczonej)
  • 150 g mąki pszennej jasnej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 125 g masła
  • 50 g cebuli
  • 35 g ziaren słonecznika
  • 30 ml oliwy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Składniki

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 1

Obie mąki przesypujemy do miski. Dodajemy 1 jajko, zimne masło oraz ½ łyżeczki soli. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 27cm. Spód podpiekamy przez 10 minut w temp. 200℃.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 3

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 4

Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 5

Szpinak wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i słonecznikiem. Zalewamy jajkami rozkłóconymi w śmietance lub mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 190℃.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

•ᴗ• Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z kalafiora, pomidorków cherry i białej fasoli, posypana świeżymi ziołami, podana na zielonym talerzu, z butelką oliwy z oliwek w tle.

Sałatka z kalafiora i białej fasoli

Quiche z czerwoną fasolą i świeżym koperkiem, podane na niebieskim talerzu – doskonałe wegetariańskie danie.

Tarta z czerwoną fasolą

Sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów