Your browser does not support JavaScript!

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 200 g fety
  • 200 ml słodkiej śmietanki (lub mleka w wersji odtłuszczonej)
  • 150 g mąki pszennej jasnej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 125 g masła
  • 50 g cebuli
  • 35 g ziaren słonecznika
  • 30 ml oliwy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 1

Obie mąki przesypujemy do miski. Dodajemy 1 jajko, zimne masło oraz ½ łyżeczki soli. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.

2.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 27cm. Spód podpiekamy przez 10 minut w temp. 200℃.

3.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 3

Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy.

4.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 4

Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

5.

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem - Krok 5

Szpinak wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i słonecznikiem. Zalewamy jajkami rozkłóconymi w śmietance lub mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 190℃.

Smacznego!

Razowa tarta ze szpinakiem, fetą i słonecznikiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.