Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie dokładnie odciskamy z wody.
Odciśnięty szpinak miksujemy z żółtkami na mus, a następnie dodajemy mąkę. Białka ubijamy z 40 g cukru pudru.
Do masy szpinakowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach C lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Jeszcze ciepłe wykładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i rolujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W niewielkiej ilości śmietanki namaczamy żelatynę. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z 20 g cukru pudru. Następnie dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy kremem i układamy cząstki mandarynek. Ponownie rolujemy i schładzamy.
Kroimy przed podaniem na plastry.
Napisz komentarz