Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami

Składniki

  • 400 g Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g ricotty
  • 10 g żelatyny
  • 200 g mandarynek

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Składniki

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie dokładnie odciskamy z wody.

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 2

Odciśnięty szpinak miksujemy z żółtkami na mus, a następnie dodajemy mąkę. Białka ubijamy z 40 g cukru pudru.

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 3

Do masy szpinakowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach C lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Jeszcze ciepłe wykładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i rolujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 4

W niewielkiej ilości śmietanki namaczamy żelatynę. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z 20 g cukru pudru. Następnie dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy.
Ciasto szpinakowe rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy kremem i układamy cząstki mandarynek. Ponownie rolujemy i schładzamy.

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami - Krok 5

Kroimy przed podaniem na plastry.

Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami

•ᴗ• Rolada szpinakowa z kremem z ricotty i mandarynkami
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pikantna shakshuka z chrupiącą bagietką - idealne śniadanie z Bliskiego Wschodu.

Jajka zapiekane z fasolą i boczkiem

Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Majonez z białej fasoli

Majonez z białej fasoli

Zobacz więcej takich przepisów