Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki kroimy ją w cienkie plastry.
3/4 szklanki słonecznika zalewamy wrzątkiem (tak, żeby lekko go przykryć) i odkładamy na 15-20 minut. Odcedzamy. W misce umieszczamy ciecierzycę, odcedzony słonecznik, pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz.
Zawartość miski miksujemy blenderem ręcznym. Masa nie musi być całkiem gładka.
Do pojemnika blendera wkładamy natkę pietruszki, parmezan (można go wcześniej zetrzeć na tarce), 2 łyżki ziaren słonecznika, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na gładkie pesto.
Plastry cukinii smarujemy pastą z ciecierzycy i pesto. Zawijamy w rolki.
Napisz komentarz