
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Chleb dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy noża lub foremki do ciastek.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w plasterki.
¾ puszki buraczków blendujemy na gładką pastę z dodatkiem jogurtu i sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej