
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o średnicy tortownicy i posypujemy rozmarynem.
Z marchwi tworzymy za pomocą obieraczki wstążki i układamy je na dnie ciasta, po czym zalewamy je roztrzepanym jajkiem, zasypujemy soczewicą, doprawiamy pieprzem oraz układamy gdzieniegdzie jabłuszka kaparów.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto stanie się rumiane.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej