Your browser does not support JavaScript! Tarta z soczewicą i marchewką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o średnicy tortownicy i posypujemy rozmarynem.

Z marchwi tworzymy za pomocą obieraczki wstążki i układamy je na dnie ciasta, po czym zalewamy je roztrzepanym jajkiem, zasypujemy soczewicą, doprawiamy pieprzem oraz układamy gdzieniegdzie jabłuszka kaparów.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto stanie się rumiane.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu