
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać paprykę i połowę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać passatę, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na niewielkiej mocy przez ok. 7 minut. Odstawić do wystudzenia.
Gdy mięso wystygnie, wymieszać je z kukurydzą i ananasem. Odstawić na bok.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Środek każdego posmarować sosem, nałożyć porcję kurczaka z ananasem i kukurydzą. Następnie kwadraty posypać połową sera, złączyć przeciwległe rogi i zlepić brzegi. Rożki posmarować śmietanką i posypać pozostałym serem, lekko docisnąć. Piec w 200°C przez ok. 20 minut.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej