Your browser does not support JavaScript! Spaghetti bolognese - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ½ op. Ryżu 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 500 g makaronu spaghetti

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 200 g wędzonego boczku

  • 100 g cebuli

  • 50 g selera naciowego

  • 50 g sera typu parmezan

  • 26 ml oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Spaghetti bolognese - Krok 1

Boczek przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

2

Spaghetti bolognese - Krok 2

Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zacznie się rumienić.

3

Spaghetti bolognese - Krok 3

Dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, cebulę i czosnek, a gdy zaczną mięknąć, dodajemy ryż z marchewki. Przesmażamy wszystko razem.

4

Spaghetti bolognese - Krok 4

Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy ½ szklanki wody lub bulionu. Dodajemy starty drobno ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Spaghetti bolognese - Krok 5

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente i podajemy z sosem bolognese.

:)

Spaghetti bolognese

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu