
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Boczek przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zacznie się rumienić.
Dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, cebulę i czosnek, a gdy zaczną mięknąć, dodajemy ryż z marchewki. Przesmażamy wszystko razem.
Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy ½ szklanki wody lub bulionu. Dodajemy starty drobno ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente i podajemy z sosem bolognese.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej