Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 8

Składniki

  • ½ puszki Kiełków fasoli mung Bonduelle
  • 12 płatów papieru ryżowego
  • 300 g tofu
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 8 pieczarek
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Składniki

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 1

Tofu kroimy w paski.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 2

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy tofu i smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy cukier i łyżkę sosu sojowego i smażymy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 3

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 4

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, mielony imbir i smażymy kilka minut, aż sos z mleczka stanie się gęstszy. Odstawiamy na bok.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 5

Płat papieru ryżowego moczymy zimną wodą z dwóch stron pod kranem i kładziemy na materiałowej szmatce. Na środku papieru układamy po kolei: kawałki sałaty lodowej, liście kolendry, 4 paski tofu, łyżkę pieczarek, kilka kiełków fasoli mung i skrapiamy sokiem z limonki.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 6

Zawijamy dolne części do góry.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 7

Następnie zwijamy sajgonki w bok, jak naleśnika.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 8

Układamy na talerzu. Podajemy na zimno, można podać z miseczką sosu sojowego.

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 9

•ᴗ• Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 9

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Szaszłyki z indyka z wiosenną sałatką

Szaszłyki z indyka z wiosenną sałatką

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Orientalne klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Buraczki z żurawiną

Buraczki z żurawiną

Zobacz więcej takich przepisów