Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • ½ puszki Kiełków fasoli mung Bonduelle

  • 12 płatów papieru ryżowego

  • 300 g tofu

  • 100 g mleczka kokosowego

  • 8 pieczarek

  • 6 liści sałaty lodowej

  • 1 cebula

  • 1 limonka

  • Pęczek świeżej kolendry

  • 2 łyżki mielonego imbiru

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 1

Tofu kroimy w paski.

2

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 2

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy tofu i smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy cukier i łyżkę sosu sojowego i smażymy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia.

3

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 3

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

4

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 4

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, mielony imbir i smażymy kilka minut, aż sos z mleczka stanie się gęstszy. Odstawiamy na bok.

5

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 5

Płat papieru ryżowego moczymy zimną wodą z dwóch stron pod kranem i kładziemy na materiałowej szmatce. Na środku papieru układamy po kolei: kawałki sałaty lodowej, liście kolendry, 4 paski tofu, łyżkę pieczarek, kilka kiełków fasoli mung i skrapiamy sokiem z limonki.

6

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 6

Zawijamy dolne części do góry.

7

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 7

Następnie zwijamy sajgonki w bok, jak naleśnika.

8

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 8

Układamy na talerzu. Podajemy na zimno, można podać z miseczką sosu sojowego.

:)

Sajgonki z tofu i kiełkami fasoli mung - Krok 9

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu