
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Sałatę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do śmietany dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do sosu śmietanowego.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, rzodkiewki kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy liście sałaty, dodajemy rzodkiewkę, groszek, cebulkę. Polewamy sosem śmietanowo-koperkowym. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej