
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Brokuły gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą.
Z jogurtu, majonezu oraz oliwy i posiekanego koperku przygotowujemy dressing do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cebulę drobno siekamy.
Na półmisek wykładamy brokuły i Warzywio. Posypujemy osączonym z zalewy groszkiem, startym serem i polewamy dressingiem. Posypujemy cebulką i migdałami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej