
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzamy.
Ser feta kroimy w małe kostki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do jogurtu wymieszanego z majonezem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na półmisku układamy różyczki brokuła, pokrojony w kostkę ser polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Super smak
Cieszę się, że Ci smakuje! <3 Można ją jeść z sosem, ale dzięki zdecydowanym smakom warzyw, sera i prażonych ziaren jest też pyszna sama w sobie 🙂