Your browser does not support JavaScript! Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Sos:

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Krok 1

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzamy.

2

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Krok 2

Ser feta kroimy w małe kostki.

3

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Krok 3

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

4

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Krok 4

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do jogurtu wymieszanego z majonezem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

5

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą - Krok 5

Na półmisku układamy różyczki brokuła, pokrojony w kostkę ser polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

:)

Sałatka brokułowa ze słonecznikiem i fetą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu