
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Mięso przesmażamy na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i osączamy.
W przezroczystej salaterce układamy warstwami składniki. Na samym dnie pokrojoną sałatę, następnie ryż, przestudzone mielone mięso, osączone z zalewy groszek, kukurydzę oraz pokrojone pieczarki.
Ostatnią warstwę smarujemy majonezem i posypujemy startym serem.
Chipsy nachos układamy dookoła krawędzi salaterki, tworząc koronę.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej